Arhitectura minimalista in cadrul natural

Cel mai recent proiect finalizat al arhitectilor Karin si Andrei Serban incanta prin armonia proportiilor, prin jocul formelor, dar mai ales prin solutiile de finisare alese, lemnul cu aspect natur fiind elementul-vedeta, ce ofera constructiei personalitate si caldura.

Atuuri

Lemnul folosit din abundenta la placarea fatadelor, la terasa, la gard sau la foisorul modern cu gratar este elementul care ofera personalitate si o nota originala proprietatii, scotand-o in evidenta fata de constructiile din zona.

Colaborare armonioasa intre arhitecti si beneficiari

De fapt, frumusetea si perfectiunea acestei locuinte se datoreaza colaborarii armonioase dintre arhitecti si beneficiari si, mai ales, faptului ca acestia din urma au respectat intru totul proiectul ales impreuna cu arhitectii, fara a face pe parcurs modificari sau rabat de la calitate.

Terenul, cu o suprafata de 520 de metri patrati, se afla in Otopeni, intr-o zona mai puţin circulata, caci proprietarii au ales o strada de tip fundatura, astfel incat sa beneficieze de mai multa siguranta si liniste. Cu alte cuvinte, au optat pentru un mediu propice pentru o viata linistita şi echilibrata. Gazdele noastre sunt o familie tanara, activa, cu doi copii mici. Deoarece işi doreau o casa contemporană, funcţionala şi cu design minimalist, au apelat la biroul de arhitectura Arhidinamik, ale carui proiecte erau exact pe gustul lor. Arhitectii Karin si Andrei Serban s-au ocupat atat de aspectul exterior al casei, cat şi de designul interior al spatiilor.

„Beneficiarii au avut ca principala dorinta corelarea liniilor de design cu stilul de viata personal, atat ca imagine exterioara, cat si ca design interior al fiecarui spatiu.”

Construirea casei a început în anul 2016 si a fost finalizata in 2018. Amplasarea vilei pe terenul cu forma parata s-a facut in asa fel incat sa se pastreze distanta fata de extremitatile sale, conform regulamentului urbanistic zonal. Realizata pe o structura din cadre (stalpi si grinzi) de beton armat, cu inchideri din zidarie de caramida eficienta, constructia are regimul de inaltime P + 1 si o suprafata construita de 260 de metri patrati. Acoperisul este de tip terasa necirculabila, intre niveluri existand un planseu din beton armat.

Arhitectura exterioara este moderna, minimalista, iar lemnul aduce caldura si lumina intre nuantele de alb si gri ale tencuielii decorative. Forma cubista a ansamblului este creata prin suprapunerea unor volume de tip cub sau paralelipiped, cu dimensiuni si finisaje diferite. In ceea ce priveste finisajele exterioare, arhitectii impreuna cu proprietarii au ales lemn, tencuiala decorativa, placi de ardezie si parasolare metalice. Esenta de lemn utilizata este una foarte rezistenta la intemperii, astfel ca suprafetele din lemn necesita un tratament mai rar decat in cazul esentelor autohtone.

Ce ne place: Terasa este spatiul preferat al familiei si locul unde aceasta petrece cel mai mult timp, cat permite vremea.

      

Clasicul foisor de gradina a fost inlocuit cu un spatiu pentru gratar modern, din lemn si metal, prevazut cu un loc de socializare sub forma de bar.

Desfasurata pe doua niveluri – parter si etaj –, locuinta asigura necesarul functional pentru intreaga familie. La parter se afla camera de zi cu loc de luat masa integrat, bucataria, un birou si garajul cu zona de utilitati. La etaj se gaseste zona de dormit, alcatuita dintr-un dormitor matrimonial, prevazut cu baie si dressing, si un spatiu destinat copiilor, compus din doua dormitoare, cu hol si dressing comun, si o baie.

In ceea ce priveste amenajarea interioara, parterul este luminos, aerisit, cu o cromatica in tonuri pale, discrete.

Coltul preferat: Locul de luat masa, inclus în zona livingului, este marcat ca o functiune distincta prin intermediul finisajelor, dar si al cromaticii.

  

Cele mai multe elemente sunt in nuante de alb si gri, pata de culoare principala reprezentand-o scara. Scara este un element arhitectural de efect, balustrada sa din sticla clara neobturand in niciun fel imaginea frumoasa a lemnului.

La etaj apar culori calde in zona dormitorului matrimonial si culori vesele in dormitoarele copiilor. Stilul minimalist al amenajarii se reflecta atat in alegerea finisajelor, cat si in cea a mobilierului. Finisajele sunt simple, fara elemente decorative, modele sau detalii. Deasemenea, nu au joc cromatic si sunt puse in valoare de textura proprie, cum este cazul parchetului si al panourilor 3D ce decoreaza peretele din spatele canapelei.

In plus, toate finisajele utilizate au fost dimensionate de catre arhitecti la scara interiorului pe care il decoreaza, caci compozitia finisajelor favorizeaza identificarea volumelor si a zonelor de interes. Desi amplasate intr-un spatiu deschis, comun, locul de luat masa, zona de discutii, holul de acces si locul de joaca de sub scara sunt delimitate prin finisajele pardoselii, ale peretilor si prin tavanele suspendate. De asemenea, sistemul de iluminat sustine si concentreaza fiecare zona, fiind realizat prin intermediul tavanelor flexibile translucide, al scafelor de lumina si al corpurilor de iluminat atent pozitionate.

Mobilierul

Dimensionat in functie de strictul necesar, mobilierul nu aglomereaza inutil spatiile, lasand incaperile aerisite, astfel incat locatarii sa beneficieze de suficient loc de miscare. In majoritatea camerelor, cu exceptia dormitoarelor fetitelor, obiectele de mobilier au un impact vizual atenuat prin folosirea acelorasi culori ca cele ale finisajelor invecinate. Astfel, copurile de mobilier le regasim fie in nuante de alb, fie de gri, la fel ca finisajele.

Diferite de amenajarile celorlalte spatii sunt camerele celor doua surori, organizate in stil Montessori. Ce presupune acest lucru? Ei bine, intr-o astfel de incapere, totul este plasat la indemana copilului. Astfel, cel mic poate sa se urce singur in patul sau sau sa-si aseze jucariile pe raftul disponibil. Mobilierul este cat mai simplu posibil, in timp ce jucariile se limiteaza la cele cu care prichindelul se joaca. Designul simplu al camerei nu-l oboseste vizual pe cel mic, imaginea casutei fiind o reprezentare draga si usor accesibila copilului. Dressingul amplasat intre cele doua camere ale copiilor este folosit de cele doua surori. Datorita acestui spatiu, in dormitoare nu a mai fost nevoie de amplasarea unor locuri de depozitare.

„Ne-am dorit o casa contemporana,
functionala si cu design minimalist,
iar Karin si Andrei Serban au
fost cei mai potriviti oameni
pentru realizarea acestui lucru.”

Detalii care conteaza:
Amplasare: Otopeni, judet Ilfov
Tipul locuintei: vila unifamiliala
Suprafata locuinta: 260 mp
Suprafata teren: 520 mp
Anul construirii: 2018

Casa Mea noiembrie 2018
Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek