Casa Plina de Lumina si Originalitate

In cazul acestei proprietati, dezavantajele unui teren ingust au fost transformate in avantaje, cu ajutorul mai multor detalii de arhitectura si a teraselor care suplimenteaza spatiul din gradina.

Proprietarii acestei case, situata in vecinatatea Bucurestiului, au achizitionat terenul inca din anul 2003, dar abia dupa trei ani au decis ca a venit momentul sa se mute intr-o locuinta spatioasa in care fiecare membru al familiei sa se simta in largul sau. Primul pas in acest demers a fost alegerea echipei de arhitecti, care le-a fost recomandata de niste prieteni care isi finalizasera de curand casa. Argumentul cel mai important pentru ei a fost faptul ca arhitectii de la Arhidinamik (Karin Serban si Andrei Serban) construiesc case dupa proiecte inovatoare si unicat, pe care dupa aceea nu le multiplica.

Cei doi specialisti spun ca incep orice proiect doar in urma unei discutii detaliate cu beneficiarii, care sunt rugati sa completeze un chestionar in urma caruia isi pot face o idee despre personalitatea si preferintele clientilor. Forma si dimensiunile terenului, stilul preferat si nevoile celor care vor locui in casa sunt criterii primordiale in desenarea primelor schite care constituie punctul de plecare al proiectului. “La conceperea oricarui proiect se colaboreaza cu beneficiarii. Proiectul trebuie sa reprezinte beneficiarii, sa indeplineasca atat cerintele specifice functionale, de investitie, cat si pe cele estetice. Inca de la inceput, impreuna cu beneficiarii alcatuim o tema de proiectare detaliata, referitoare la spatiile si suprafetele necesare, la preferinte de stil si imagine. In baza acestei teme se realizeaza cateva schite, propunere care se discuta si apoi contureaza solutia finala”, a precizat arhitectul Andrei Serban.

In prima faza, beneficiarii au dorit un exterior finisat cu materiale colorate care sa dea casei un aspect tineresc si plin de viata, in acest caz proprunerea arhitectului fiind complet diferita. Dupa ce au ales proiectul si au vazut mostre de culoare ale finisajelor, proprietarii au hotarat ca este mult mai inspirat sa urmeze sfatul specialistului, asa ca au renuntat la paleta cromatica variata pe care si-au dorit-o initial. “Ei si-au dorit o casa functionala cu 4 camere: living cu loc de luat masa, un dormitor matrimonial cu dressing si baie plus alte doua dormitoare. In ceea ce privesteexteriorul si designul interior, beneficiarii au vrut o imagine moderna, potrivita pentru o familie tanara”, a mai spus arhitectul.

Casa are o structura pe cadre de beton armat, zidarie din caramida eficienta, termosistem (polistiren expandat si extrudat) si invelitoare tip terasa cu placa de beton armat. In ceea ce priveste finisajele exterioare s-a optat pentru o zugraveala in alb si maro, gresie pe terasele circulabile, membrana bituminoasa pe terasele necirculabile, tamplarie din PVC de culoare maro, geam termopan, pergole din lemn si glafuri din granit. “Ca pe toate santierele, si aici am intampinat diverse probleme de executie, dar avand in vedere supravegherea proiectantilor, in fazele determinante, acestea au fost remediate din timp”, a precizat Andrei Serban.

“In cazul acestei case s-a optat pentru un perete lateral opac, lung, cu forma curba, dinamica, precum o coaja ce protejeaza interiorul, scazand in inaltime catre zona sudica si facand loc geamurilor pe zonele unde se indeparteaza de limita de proprietate”, au spus arhitectii.

Dupa ce casa a fost aproape gata, aceeasi echipa de arhitecti tineri a inceput sa lucreze la amenajarea interioarelor. “La acesta casa nu a fost solicitat un proiect de design interior, ci doar un design arhitectural: balustrade de sticla, supanta, luminator – toate creeza o anumita atmosfera interioara. Stilul adoptat este in functie de preferintele beneficiarilor, poate fi clasic,modern, minimalist. Cu siguranta, fiecare arhitect are anumite preferinte, iar cu bun-gust poate fi proiectat orice stil. Ca o concluzie, putem spune ca aceasta este o casa functionala, cu o imagine moderna si dinamica, spectaculoasa pentru un teren lat de 10 metri.

Sursa: REVISTA CASA MEA octombrie 2011

http://www.casamea.ro/inspiratie/prezentari-case/case-din-romania/casa-plina-de-lumina-si-originalitate-6938